FITIR SADAKASI ..................... Asr-ı Saadet’te sahabi efendilerimiz bayrama infakla, ikramla, sadakayla hazırlanırdı. Böylece bayram ihsanlarla, yardımlarla karşılanırdı. Sadaka kelimesi, “doğruluk” anlamına gelen “sıdk” kökünden gelir. Müslümanın C

FITIR SADAKASI .....................
Asr-ı Saadet’te sahabi efendilerimiz bayrama infakla, ikramla, sadakayla hazırlanırdı. Böylece bayram ihsanlarla, yardımlarla karşılanırdı.
Sadaka kelimesi, “doğruluk” anlamına gelen “sıdk” kökünden gelir. Müslümanın Cenab-ı Hakk’ın emrine uymada gösterdiği doğruluğu yani sadakati ifade etmek için “sadaka” denilmiştir. Bu yönüyle sadaka Allah Teala’ya, O’nun ile yapılan iman akdine sadakatle bağlı olmayı ifade eder.
Sadaka, en geniş anlamıyla Allah Teala’nın rızası için yapılan her iyilik, verilen ve harcanan her şeydir. Pek çok vacip ve nafile ibadeti, salih ameli içerisinde barındırır. Ramazan ayında verilen fıtır sadakası da orucun kabulüne, ölüm sekeratından ve kabir azabından kurtuluşa bir vesiledir. Allah Resulü sallallahu aleyhi vesellem bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur:
“Ramazan orucu yeryüzü ve gök arasında asılıdır. Allah Teala’ya ancak fıtır sadakasıyla yükselir.”
(Ali el- Müttaki, Kenzü’l-Ummal,nr.23687)
HAYIRLI RAMAZANLAR.