Hz. Ömer radıyallahu anh, o gün yüzleri kararanlardan olmamamız için, “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz.” tavsiyesinde bulunuyor bizlere. Ölmeden önce yapıp ettiklerimizi, hal ve gidişatımızı sorgulamamızı; böylece yanlışlardan sakınıp sali

Günümüz Hayırlı ömrümüz bereketli olsun inşallah.
.............. MÜSLÜMANIN GÜNDEMİ ..............
Öleceğiz ve dünyada yapıp ettiklerimizden sorguya çekileceğiz. “Herkesin, yaptığı iyiliği de kötülüğü de önüne konmuş olarak bulacağı (Al-i İmran 30) ve “bazı yüzlerin aydınlanırken bazılarının kararacağı o (hesap) günü” (Al-i İmran 106) mutlaka gelecek.
Hz. Ömer radıyallahu anh, o gün yüzleri kararanlardan olmamamız için, “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz.” tavsiyesinde bulunuyor bizlere. Ölmeden önce yapıp ettiklerimizi, hal ve gidişatımızı sorgulamamızı; böylece yanlışlardan sakınıp salih amellere yönelmemizi sağlayacak bir nefs muhasebesine koyulmamızı telkin ediyor.
Ecelin her an kapımızı çalabileceği ihtimali ve müslümanın “gün bugün, saat bu saat” düsturu, böyle bir muhasebenin geciktirilmemesini, hatta sürekliliğini elzem kılıyor. Bu sebeple olmalı, Hz. Ömer’in, söylediğini nefsinde tatbik için her akşam, “Bugün Allah için ne yaptın?” diyerek kendisini hesaba çektiği rivayet ediliyor.
“Bugün Allah için ne yaptık?” ya da “neyi yapmadık?” suali, bizim için de hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekmenin bir usulü şüphesiz. Fakat bu muhasebe, sadece bir günün sevap-günah, kar-zarar dökümünden ibaret olmamalı. Yaptığımız doğruları sonraki günlere taşımaya, yaptığımız yanlışlardan sonraki günlerde kaçınmaya da vesile kılınmalı.
Sorgulamalarımız, bir sonraki günün gündemini de tayin etmeli yani. Bu yüzden “Bugün Allah için ne yaptım, neyi yapamadım? sorgulamasını, “Yarın Allah için ne yapmalıyım, nelerden sakınmalıyım?” sorusuna cevap teşkil etmek üzere bir sonraki güne, günlere taşıyarak yüzümüzü ağartacak bir gündem belirlememiz gerekiyor kendimize.
SELAM VE DUA İLE.
İNŞALLAH.